Mooie herfstdagen aan de Lieser.

In de laatste week van september stond al een tijdje een aantal visdagen op de Lieser in de Duitse Eifel gepland. Initiatief hiervoor kwam van Nico die hier kind aan huis is en ook John is geen onbekende aan dit water. Na alle enthousiaste verhalen waren Hein en ondergetekende ook wel te porren om hier wat dagen door te brengen.

Je kunt het artikel ook hier in PDF bekijken en downloaden.

 

Donderdag ochtend verzameld bij Nico waar we ontvangen werden met lekker  gebak aangevuld met Waspiks worstenbrood.  Vervolgens een verdeling gemaakt over 2 auto’s en de reis aangevangen.

201809 Lieser 01De reden om met 2 auto’s te gaan was dat op het gedeelte van de Lieser waar we zouden gaan vissen, maar 6 vergunningen per dag worden uitgegeven en ook nog eens verdeeld over 2 ‘strecken’.

201809 Lieser 02We zouden de visdagen dan ook doorbrengen in teams bestaande uit 2 personen per deel en dan is het wel handig als er met 2 auto’s verschillende stekken opgezocht kunnen worden.

Het was nog wel even spannend of de Lieser gezien de warme zomer en hiermee gepaard gaande lage waterstand wel visbaar was, maar dat viel alleszins mee. Wel was het even schrikken op het moment dat we de vergunningen afhaalden. De dame die ons de vergunningen zou uitschrijven attendeerde ons op de toch wel hele slechte omstandigheden m.b.t. laag water en het feit dat de vis zich alleen op zou houden in de diepere poelen. Het leek er zelfs even op dat we geen vergunning zouden kunnen krijgen. Gelukkig was dit niet het geval.

Na het water verkend (waarbij het best leek mee te vallen met de waterstand) en de plaatselijke supermarkt onveilig gemaakt te hebben op naar het appartement. Hier werden we hartelijk ontvangen door de uitbaatster die Nico ontving met een paar klinkende kussen op de wang. Het appartement was dik voor elkaar, mooi schoon en prima bedden.

201809 Lieser 03De avond hebben we afgesloten in het restaurant bij het appartement waar we toch rond 11 uur vriendelijk verzocht werden om er een einde aan te breien.

Na een lekker ontbijtje op naar het water. Het is eind september en daar in de Eifel toch net even een paar graden kouder dan bij ons. Best fris in de ochtend maar als dan het zonnetje doorkomt geweldig mooi visweer. Ook de prachtige herfstkleuren dragen dan wel bij aan de beleving.

Ik mocht deze dagen samen met Nico optrekken aan de waterkant en dan wordt je er toch wel even uitgevist. Dat neemt niet weg dat we allemaal een mooi aantal vissen hebben kunnen vangen waarbij door de dagen heen bleek dat de ene strecke toch wat beter bevisbaar was dan de andere wat tot uiting kwam in de aantallen. Doordat er een verdeling was gemaakt waarbij beide koppels op allebei de strecken konden vissen heeft iedereen zijn visje kunnen vangen. Naast Forel zijn er door iedereen ook enkele Vlagzalmen gevangen.

201809 Lieser 04 201809 Lieser 05

Hiermee komt het forel seizoen tot een einde. Zelf heb ik een mooi seizoen op stromend water achter de rug, mede door enkele bezoeken aan de Ardennen met goede vangsten en wat visdagen tijdens de zomervakantie. Kers op de taart was toch wel dit weekend. Jammer dat vanaf de eerste week augustus het niet meer mogelijk was vanwege de extreme lage waterstand en temperatuur terug te keren naar de Ardennen om de forel aan het einde van seizoen nog eens te belagen. Deze vistrip was echter een prachtige afsluiting.

201809 Lieser 06Nu op naar de Nederlandse rovers die toch wat meer geschikt zijn om tijdens de koude maanden op te zoeken en natuurlijk de bindtafel nu het ’s-avonds ook vroeg donker is.

Nico, John en Hein bedankt voor een geweldig weekend en jullie gezelschap.

Martin

 

 

 

 

201809 Lieser 07