Weekend Ardennen 24-26 mei 2019

VVV Daddy Longlegs ging afgelopen weekend  weer naar La Roche en Ardenne om te doen wat de leden van deze vereniging graag doen: Vliegvissen.

Een voordeel, als je dat als vereniging al een paar jaar doet,  is dat je ongeveer weet wat er gebeurt. Een nadeel is dat je mogelijk een vooroordeel bent toegedaan, zoiets als “Verleden jaar was de visserij zeer matig – dat zal dit jaar wel niet anders zijn...”

 

Wat fijn dat vooroordelen soms echt helemaal mis kunnen zijn, maar laten we niet te vlug door dit weekend gaan en beginnen bij het begin.

Het vertrek vond plaats op vrijdagochtend vanaf de Mokkenboom, het clubhuis. Sommigen hadden   een ander vertrekpunt  afgesproken. Schrijver dezes had afgesproken met een beroepsschrijver, een die veel van beren weet, zodat we de hele weg onderwerpen te over hadden om over te praten.

Globaal leiden er twee wegen vanaf Breda naar La Roche en Ardennen. De ene weg gaat via Antwerpen en daarna Brussel, waarna Wallonië ongeveer begint. De andere weg gaat via Eindhoven, Maastricht en leidt via Luik naar hetzelfde plaatsje in de Ardennen, alwaar verscheidene tanks langs de weg en op de pleinen aangeven dat de 2e Wereldoorlog in de herfst en winter van 1944 nog niet zomaar beslist werd. Er is eenvoudigweg ontzettend gevochten om ook dit gedeelte van Europa definitief te bevrijden. Hulde aan die mannen en vrouwen die daar voor onze vrijheid zijn gesneuveld.

Maar wij gingen vissen. Het postkantoor in La Roche ging om 9.30 uur open en wij waren zowaar de eersten. Niet dat er geen andere burgers geholpen moesten worden, maar wij waren toevallig het eerste bij de elektronisch te openen deur. De mevrouw achter het loket had nog niet helemaal begrepen wat dienstbaarheid inhield, kwam niet verder dan een diep brommend “carte de la Pêche” en liet het daar verder bij, hetgeen gezien haar zeer matig humeur ook veel beter was. Dit was in ieder geval een verschil met verleden jaar, toen wij een lokettist troffen die zowaar ook enige Nederlandse woorden wist uit te brengen, hetgeen het gevoel van gastvrijheid voor Nederlandse toeristen aanzienlijk vergroot.

Dan naar de koffie; het terras van verleden jaar was nog lang niet open, maar verderop in de straat, ongeveer 50 meter voor het Ardennenmuseum met een echte Duitse tank voor de deur, was al wel een terrasje open, met een meiske dat wel van gastvrijheid wist en ons zowel voorzag van  een royaal decolleté maar vooral ook van prima koffie. Dat alles geeft mannen op zoek naar forel een goed gevoel !!

In dezelfde straat van het postkantoor en het koffiehuis bevond zich ook een sportzaak met hengelsportspullen. Natuurlijk waren we allemaal al ruim voorzien  van hetgeen wij nodig hebben voor onze hobby, toch  konden we het niet laten en struinden we de schappen en schapjes af naar iets dat nog niet ons vliegviskit behoort. Wij scoorden behoorlijk – het gevoel van “We zijn nu echt weg” nam toe. Die vrijdag konden we pas om 17.00 uur bij de ezeltjes terecht en dus lag het voor de hand om ‘maar” te gaan vliegvissen, waarvoor we tenslotte ook kwamen. De zon scheen, de meivliegen vlogen en de mannen zwermden uit : naar stekken als Kelly’s place, Nadrin en Ma-is -boos ( Maboche), namen die ons inmiddels vertrouwd in de oren klinken.

Dit was nu een dag dat ik werkelijk aan oude tijden moest denken. Een paar uur vissen en niet meer dan 50 meter verplaatsen. Natuurlijk waren het nog steeds geen forellen van formaat, maar aan het einde bleek dat er wel degelijk ook knappe vissen gevangen werden, en tevens dat we allen telkens beet hadden van allerlei visjes die onze vliegjes wel zagen zitten: kleine forel,  kopvoorn/ meun, alver, baars, een gemiste barbeel etc.  We waren om kort te gaan lekker bezig en de zon bleef maar schijnen, zodanig dat de schrijver dezes na afloop een complete afdruk van zijn horloge  op zijn pols had – de rest van de pols was bruinrood verbrand.

Daarop volgde  de gezamenlijke maaltijd met de mooie verhalen. Een ieder van ons had wel iets en dat werd genoeglijk uitgewisseld onder het genot van de eerste Choufjes. Bier met een verrassend hoog alcoholgehalte maar vooral met een uitstekende smaak, want dat kunnen ze al jaren uitstekend in België: bier brouwen!

Op tijd naar bed, want om acht uur was het alweer aantreden en ontbijten. De zaterdag verliep wat anders dan we tot dusver gewend waren, omdat een aantal van ons naar de Amblève gingen. Dat was toch hard werken en leverde zelfs een onze een geheel nat pak op.

De rest van de leden bleef trouw aan de Ourthe, die andermaal een superhatch van meivliegen beleefde. Dit tot groot vermaak van allerlei vogels, die als “top guns” de vliegen uit de lucht pakten en daarmee de hele dag konden voortgaan. Ook waren er weer kano’s, maar zelfs die konden ons inmiddels prima humeur niet bederven, de vissen leken er ook in te berusten en bleven ondanks al het gestuntel van veel bemanningen rustig doorgaan met bijten.

Op zaterdagavond volgde het culinaire hoogtepunt in de vorm van een buffet, opnieuw rijkelijk besprenkeld met allerlei soorten drank, al naar believen en goesting. De afblus bestond dit keer uit een “wee dram” uit Schotland die volledig tegemoet kwam aan het gevoel van tevredenheid.

Dan nog een paar moppen, waaronder die van die beer die gekoesterd moest worden en vervolgens ging men rusten. Als brave jongens zochten we de bedden op en al snel was het Ourthe dal zo rustig als men mag verwachten na een geslaagde avond.

U begrijpt dat schrijver dezes ook dit jaar  heeft genoten en dat niet voor het eerst!  Dat ligt vooral aan de inzet van alle leden van de vereniging die ook dit jaar zonder één onvertogen woord hebben gevist in de Ourthe, een rivier die de Kelten al koesterden vanwege zijn schoonheid. Wij van DaddyLonglegs koesteren dit water  vanwege haar rechtvaardiging om weer  eens samen te gaan vliegvissen.

Goed gedaan mannen!

 Tot volgend jaar!

Hans van Manen

 0f3e1ff1 ccf8 4f51 9965 42b552ee4222

31b23b06 36ab 48f4 b212 1c4c72fec51a

 

img 2540 2

 

cf9c2503 cd66 4bb4 8285 c5f70f803508

b53ef972 af1e 4717 a42b c69a086fd2d3

 

343c66f0 3761 4ecb 892c e9a0967743e3

 

 

 41aad10b fdb6 4f18 ba05 d244f677098c

 

There is no image or category is unpublished or not authorized