pheasant tail variant 2Frie Vermeulen zal op maandag 6 januari in ons nieuwe onderkomen en in het nieuwe jaar de spits afbijten met een verhaal/voorlichting over het vissen in de polder.

Aansluitend zal op dezelfde avond een eenvoudige en universele poldernimf worden gebonden, namelijk de pheasant tail. 

In zijn verhaal zal Frie o.a. ingaan op het ontstaan van de polder, de grondsoort, het type water, de plekken waar je het beste kunt vissen in de polder en hoe. Vervolgens kijken we naar het basismateriaal waarmee je vist in de polder (aftma 4 hengel met drijvende lijn, soort leader), maar ook wat je verder bij je moet hebben. Frie brengt z'n poldertas mee, zodat we daar een kijkje in kunnen nemen.

Daarna behandelen we het basisgereedschap om mee te binden om tenslotte samen een pheasant tail nimf te binden.

MATERIAALBESCHRIJVING PHEASANT TAIL
Haak : nimfhaak, #14-18
Draad : zwart of bruin, 8/0
Thorax : dunne koperdraad
Ribbing : idem
staart : fazantstaart fibers
Lijfje : idem
Dekschild: idem

Voor het binden van de pheasant tail en variaties zie de VNV-website, waarvoor onze clubleden Hans Bock en Marco Wismeijer mooie bindfilmpjes hebben gemaakt:

http://www.vnv.nu/admin/modules/sites/site.php?id=0&pag=520392266955e&pag_id=520392904d2cb

In de hierop volgende avonden zullen we meer klassieke polderpatronen binden zoals Hare's ear, Red tag, klein zwart vliegje en CDC-eendekontjes. Verder horen we ook graag van de deelnemers wat zij graag behandeld willen zien in het thema polder. Het programma is de komende weken dus vooral op de beginners gericht, maar ook de gevorderden kunnen hun dozen aanvullen met goede patronen. En mocht je een wonderpatroon voor de polder kennen, laat het ons (Frie, Guus) weten.

Enkele belangrijke tips van Frie op deze avond:

  • voor de polder is een aftma 4 hengel met drijvende lijn (WF of DT) voldoende. Maak de leader niet te lang (ongeveer de hengellengte), zeker als er wat wind staat.
  • Kijk eerst waar de vissen zitten: meestal op plaatsen waar sloten bij elkaar komen, waar bruggetjes zijn of aan het uiteinde van sloten (vooral als daar de wind op staat, zoek de grens op van het vuil/kroos)
  • beweeg je behoedzaam voort in de polder. Alle trillingen worden in het water doorgegeven, en zo verraad je je aanwezigheid. Ga daarom vissen waar koeien in de wei staan: de vissen zijn daar gewend aan trillingen EN in de buurt van koeien zitten vliegen: uitstekend visvoer (o.a. Reg tag)!
  • vet het deel van je leader dat moet blijven drijven in met vet of vaseline. Zo blijft je vlieg op de goede diepte en het werkt goed als beetverklikker.
  • respecteer de leefwijze van polderbewoners: ga niet op zondag vissen in gereformeerd gebied. Controleer vooraf goed waar je wel/niet mag vissen en vraag altijd vooraf toestemming als je in een weiland wilt vissen.