Op 9 december bindt Hans van Manen de Bead Head prince voor.
The bead head Prince, ook wel kortweg Prince.
Deze nymf bezorgde mij onlangs een fantastische middag doordat verscheidende forellen van formaat zich op de nymf storten alsof het het snoepje van de week was. Eén vis nam zelfs de hele vliegenlijn mee tot in de backing en liep toen vast ( backing nog niet eerder gebruikt) en toen brak de nymf van de lijn. Ik had gelukkig meerdere exemplaren in mijn vliegendoos en dat was fijn. Alle reden dus om de nymf wat vaker aan de tippet te knopen.
Op het internet wordt de nymf geprezen als de allerbeste nimf ever , dat had ik tot dusver niet begrepen maar vooruit, men is nooit te oud om te leren.
Er zijn verschillende bindwijzen, zoals vaker met een populaire vlieg . Ten eerste: het formaat haak. Ik gebruikte haakmaat nr. 12, met een plat geknepen weerhaak (weerhaakloos kan ook) maar in een boek van Al & Gretchen Beatty ( “Fly Pattern Encyclopedia “) worden de nrs 8 – 18 vermeld.
Binddraad: Olive , zwart en oranje. Ik voegde daar rood aan toe.
Dan de kraal : koper, rood , geel en niet te groot ( nr ….. ? )
Bindwijze is dan als volgt: Eerst de kraal op de haak tot aan het oogje van de haak. Dan zit de kraal nog niet vast. Dat kunt u bewerkstelligen door een klein stukje looddraad in de resterende ruimte te steken. Het kan ook andersom: halverwege de haaksteel wikkelen tot aan de kraal en het laatste stukje in de vrije ruimte van de kraal aan.
Neem vervolgens twee bruine ganzen biots en bindt deze in als staart waarbij de biots gescheiden worden door de haaksteel. De resteren stukjes inbinden langs de haaksteel.
Dan de binddraad naar achteren en een stukje fijn koperdraad of fijn koper/zilver tinsel aanbrengen. Inbinden langs de haaksteel achter de loodwikkelingen tot aan de bocht van de haak. Dan even laten liggen. Vervolgens 2 a 3 pauw fibers inbinden, eveneens langs de steel en vervolgens vanaf het einde naar voren. Vergeet de binddraad niet naar voren te brengen en daarna de pauw fibers. Maak een mooi lijfje en bindt af met een paar slagen binddraad achter de kraal.
Dan de koperdraad / tinsel met slagen door het lijfje naar voren tot achter de kraal , eveneens inbinden en afknippen. Pas op dat de binddraad niet wordt afgeknipt. Dan het baardje. Hier verschillen de binders die ik raadpleegde. De een maakt een baardje en de ander maakte met een patrijzenfiber een hele cirkel net achter de kraal hetgeen een mooi ruig uiterlijk geeft. Daarna opnieuw witte biots in binden met de punten naar voren en wel zodanig dat de punten als je ze omslaat naar achter achteraan de nimf komen. Zij lopen dan gescheiden en niet parallel maar uiteen. Vervolgens maakt u een met een paar wikkelingen achter de kraal een kraag. Als deze rood of oranje is dan steekt deze mooi af en vormt wellicht een goed “trigger point” voor de vis.
Materiaallijst:
Haak: #8 – 18, ik gebruikte no.12
Binddraad: zwart, olive, oranje, rood
Staart: ganzen biots bruin
Lijf: looddraad, dun
Rib: koperdraad, zilver goud tinsel
Lijf: pauw fiber 2/3 stuks
Vleugel: biots wit gespleten, niet parallel
Keel hackle: patrijs, parelhoen
Kopje: goudkop, zwarte kraal, roof, geel