drijvende nimf guus1Op 2 oktober bindt Guus Eilers een drijvende nimf uit het boek, van Leon Janssen, Wondervliegen 3.


Voor het komend clubseizoen 2023/2024 willen we de bindavonden grotendeels baseren op de patronen in het zojuist verschenen boek ´Wondervliegen 3 – klassiek vliegvissen´ van Leon Janssen.
Het eerste boek Wondervliegen (zonder 1) verscheen in 2006, gevolgd door Wondervliegen 2 in 2010. Als je weet dat Wondervliegen ondertussen in het Duits en in het Frans is vertaald, dan besef je dat het om een bijzonder goed, Nederlandstalig boek over vliegvissen en vliegbinden gaat. De basis van het boek is steeds welke vliegen in welk jaargetijde verschijnen, en hoe deze vliegen op een relatief eenvoudige manier te imiteren zijn. Dus geen bindtechnische hoogstandjes, maar vliegen waar je wat aan hebt op stromend water, zoals in de Ardennen en de Eiffel of verder weg, en ook enkele patronen voor forelvijvers/meren. De nadruk ligt op droge vliegen, gewoon omdat dat de leukste manier van vliegvissen is en omdat het niet om aantallen gevangen vissen gaat. Vandaar ook de subtitel ‘klassiek vliegvissen’.
Vergeleken met Wondervliegen 2 is Wondervliegen 3 weer een stap voorwaarts, door de bijdragen van meer auteurs. Hierdoor is er nu bijvoorbeeld ook aandacht voor buzzerpatronen (door Patrick Daniels) en zijn duidelijke foto’s toegevoegd van de meeste vliegen en insecten. Ook is er meer aandacht gekomen voor het emerger-stadium van verschillende vliegen.
Ik kan het boek van harte aanbevelen, ook als je de vorige versie(s) al hebt. Het boek is o.a. te bestellen bij visboeken.nl en kost 40 euro exclusief verzendkosten.

Guus Eilers

 

1. Drijvende nimf (blz 19)
Een drijvende nimf imiteert het emerger stadium van een nimf/vlieg. Dit is het stadium waarin een nimf transformeert naar een vlieg, waarbij de nimf een aantal seconden in het wateroppervlak blijft hangen. Een lekker hapje dus voor de vis!
Haak: #12-16 (droge vlieghaak of kromme grubhaak)
Binddraad: olijfgroen, 8/0 of fijner
Staart: drie fazantstaart fibers
Lijf: fazantstaart fibers
Vleugel: CDC-veertje, bruin/grijs
Thorax: hazenoor fibers