spider guusOp 15 mei zal Guus Eilers een natte vlieg en een nimf voorbinden waarmee hij met succes op voorns vist.

 

 

 

 

 

Voornvliegen:


Vliegvissen is voor de meeste vliegvissers het leukst op forel, vlagzalm of kopvoorn op stromend water. Helaas moet je daarvoor vanuit Breda minstens twee uur rijden, en dat is niet voor iedereen haalbaar. Maar ook dichter bij huis kun je vliegvissen, bijvoorbeeld op voorns in wijkwaters, poldersloten en op de grote rivieren. De laatste drie bindavonden van dit seizoen zullen we daarom besteden aan het binden van vliegen voor voorns. Dit zijn geen moeilijke patronen, dus iedereen kan meedoen. Maar een voornbek is niet groot, dus de patronen moeten ook niet al te groot zijn (meestal haakmaat 14 of kleiner), dus het is soms prutsen.
De meeste voorns worden gevangen met een nimf, dus onder het wateroppervlak. Zeker in de koudere maanden zitten de voorns dieper, en kom je er alleen met verzwaarde nimfen in de buurt. Zodra het water opwarmt trekken de voorns vaak naar ondiepere gedeelten, waar het water onder invloed van de zon sneller opwarmt. Dan wordt het zoeken naar beweging aan de oppervlakte, en kun je met een droge - of een natte vlieg je geluk proberen. 

Als eerste patroon voor voornvliegen zullen we een eenvoudige zwarte spider binden. Diverse spiderpatronen staan goed beschreven door Mike Harding in het boek ‘North Country Flies’. De vliegen in dit boek worden vooral gebruikt voor het vissen op forel en de meeste patronen in dit boek zijn gebonden op natte vlieghaken in de maten 12-16. De haken mogen wat zwaarder zijn, omdat deze patronen vaak onder het wateroppervlak worden gevist. Enkele van deze patronen, vooral die met zwarte hackles, zijn ook geschikt voor het vissen op voorn, maar dan vooral op iets kleinere haken (14-18) (de bek van een voorn is een stuk kleiner dan die van een forel).
Ik zal deze avond laten zien welke veren je zoal kunt gebruiken voor een voornvlieg (o.a. zwarte hen, spreeuw, waterhoen). Je kunt zelf met deze veren binden, zodat je de verschillen kunt zien en merken bij het binden.

 

Ps. Voor degene die een soort spiderpatroon voor de Eiffel of Ardennen zoekt, kan ik van harte de Peute aanraden.