de loet 2De komende vier bindavonden zullen we het thema polder behandelen, waarbij we dan denken aan het vliegvissen op voorn, baars, etc.  Voor het vissen in de polder zijn geen moeilijke patronen nodig. 

 

 

En ook niet zoveel verschillende patronen als bijvoorbeeld voor het vissen op forel in rivieren, meren of vijvers. Het gaat er bij het vissen in de polder vooral om dat je enkele goede patronen hebt in verschillende maten en gewichten. Dat is nou ook juist het mooie van de polder: je kunt er met een minimum aan materiaal vissen (geen waadpak, een lichte hengel met drijvende lijn en 1 doosje met vliegen).

Vooral nimfen werken goed in de polder en soms ook droge vliegen. Enkele goede klassieke polderpatronen zijn: Red tag, Pheasant tail, Hare's ear en allerlei varianten hierop. We zullen dus de komende bindavonden besteden aan eenvoudige patronen die goed werken in de polder. En voor degenen die meer uitdaging zoeken: probeer deze patronen eens goed in de kleinere maten te binden, dat blijkt vaak nog niet mee te vallen.

Neem op de eerste avond (2 februari) je vliegendoos mee waarmee je in de polder wilt gaan vissen. Dan kunnen we kijken wat daarin nog ontbreekt en kun je eens vergelijken met de andere vliegvissers.
Frie Vermeulen zal in het thema polder de tafel met beginners voor zijn rekening nemen, Ger Nuiten de tafel met de gevorderden. 

BEGINNERS

Frie: Doel is om vooral de beginnende vliegvisser/vliegbinder met relatief eenvoudige materialen goed voorbereid aan het water te laten verschijnen. Met eenvoudige maar goede bindmaterialen gaan we, vooral gericht op de polder, effectieve nimfjes en droge en natte vliegen maken. Voor de droge vliegen leer ik jullie een wat afwijkende techniek aan die, naar mijn mening, een mooiere droge vlieg oplevert.
Daarnaast zullen de avonden gevuld zijn met informatie over bindmaterialen en de goedkopere alternatieven. Het zal ook gaan over hengels, hard en zacht, boron, carbon, glas en splitcane. We gaan het hebben over bindgereedschap, reels, lijnen en hun onderhoud, kleding, boeken, noem het maar op. Stel zoveel mogelijk vragen, wat ik niet weet zoek ik op.

Wat heb je nodig om deze avonden mee te kunnen doen.

- Haakjes 10-12-14-16
- Zwarte binddraad 
- Koperdraad (0,20/0,25)
- Goede fazantstaartveer
- Pauwenbaardjes
- Stukje rode wol
- Hazenmaskertje
- Hanenskinnetje zwart of donkerbruin (India skin voldoet prima)
- Hennenskinnetje (bij voorkeur zwart)
- Lak (blanke nagellak is helemaal goed)

Je gewone gereedschap (inclusief een laknaaldje) voldoet goed, een mooi glad balpenschachtje is leuk meegenomen. Ik denk wel dat iedereen wel het bovenstaande materiaal heeft en zo niet komt dat
beslist goed. Aldus uitgerust gaan we er samen vier gezellige en leerzame avonden van maken.

2 FEBRUARI

Beginners (Frie): Pheasant Tail nimfje, verzwaard en onverzwaard.

Haak: Rechte nimfhaak, #12-16
Binddraad: Zwart of bruin, 8/0
Verzwaring/ribbing: Koperdraad (0,20/0,25)
Staart: Fazantstaart
Lijf: Fanzantstaart
Dekschild: Fazantstaart
Thorax: Hazenmaskertje
Kop: Binddraad

Zoek in Google naar Pheasant tail en/of bekijk het bindfilmpje van Davy McPhail op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=ORK-eDbWQbk

Gevorderden (Ger): Baetis nimf

(Zie Peter Gathercole - Fly tying Bible, pg 120-121)
Haak: Rechte nimfhaak, #12-20
Binddraad: Zwart of bruin, 8/0
Staart: Bruine patrijs
Ribbing: Doorzichtige nylon draad, ong 20/00 mm
Lijf: Gemixte dubbing, olijf met grijs
Dekschild: CDC-veertje, naturel
Thorax: Gemixte dubbing, olijf met grijs
Pootjes: Bruine patrijs 
Kop: Binddraad

baetis nymph